Ik ben Lianne van Es, 28 jaar en trotse ambassadeur van De Ondernemende School Westland. Met een achtergrond in de kind- en jeugdpsychologie heb ik enkele jaren, naast een andere baan, vanuit mijn eigen praktijk gewerkt. Op dit moment ben ik werkzaam op een BSO, waar ik kinderen begeleid vanuit mijn eigen expertise en ervaring. Ik help hen om hun eigen-wijsheid écht eigen te maken, zodat ze vanuit hun eigen kracht kunnen stralen! Vanuit beide rollen ben ik betrokken bij de antroposofische opvang en de BSO die aan de school verbonden zijn – dus de kans is groot dat jullie mij daar ook tegenkomen.

Als kind was ik altijd buiten te vinden. Ik verwonderde me over de kleinste beestjes en ving ze in glazen potjes om ze van dichtbij te kunnen bestuderen. De wereld voelde voor mij als een magische, wonderlijke plek vol geheimen om te ontdekken.

Toch voelde ik – vaak onbewust – dat een deel van mijn gevoeligheid niet echt werd begrepen. Zeker toen ik naar school ging, raakte ik een groot deel van die verbinding met mijn innerlijke wereld kwijt. We werden al snel het denken in getrokken; de verbinding met het lichaam en het gevoelsleven raakte op de achtergrond. Ook door latere gebeurtenissen in mijn leven heb ik de weg terug moeten vinden naar mijn lichaam en gevoel. Juist daardoor besef ik des te meer hoe belangrijk het is dat we kinderen helpen om die verbinding te behouden – met zichzelf, met hun binnenwereld, met hun eigen-wijsheid.

Jaren later, in mijn praktijk, ontmoette ik regelmatig kinderen die vastliepen binnen het huidige onderwijssysteem. Vooral gevoelige of neurodiverse kinderen kregen vaak niet de juiste handvatten of aandacht om echt verbinding te kunnen maken – met de lesstof én met zichzelf. In mijn werk volgde ik mijn intuïtie en creativiteit om hen te helpen die verbinding te herstellen, zodat ze op hun eigen-wijze tot leren konden komen. Ik onderzocht per kind wat er nodig was en schreef een persoonlijke ‘gebruiksaanwijzing’ voor ouders en leerkrachten, om het kind zo optimaal mogelijk te ondersteunen.

Toch voelde ik dat ik binnen mijn rol en de bestaande kaders slechts tot op zekere hoogte iets kon betekenen. Ik heb altijd al een diepe aantrekkingskracht gevoeld richting het onderwijs. Als kind zei ik al dat ik juf wilde worden. Maar tegelijkertijd voelde ik: het huidige onderwijssysteem past niet meer. Het moet – en kán – anders.

Tijdens mijn zoektocht naar inspiratie kwam ik op een informatieavond van De Ondernemende School Westland terecht. Ik voelde direct: ja, dit is het! Ik wist nog niet hoe, maar ik voelde diep vanbinnen: hier moet ik zijn!

De antroposofie gaf me taal en houvast. Alles viel op zijn plek. Alles wat ik als kind gemist heb, komt tot uitdrukking in het onderwijs van De Ondernemende School:

  • de warme landing in de wereld;
  • de zorg voor elke ontwikkelingsfase;
  • het aansluiten bij de belevingswereld van het kind;
  • de creativiteit die hoofd, hart en handen verbindt;
  • het behoud van de magie en verwondering voor het leven;
  • en het erkennen van het kind als wezen met een spirituele én aardse kant.

Wat ik het allermooist vind, is het diepe vertrouwen dat elk kind een uniek potentieel in zich draagt – en dat wij als gemeenschap dat potentieel mogen helpen ontsluiten. De school biedt kinderen een stevige basis, zodat ze hun talenten kunnen ontwikkelen en met vertrouwen de wereld in stappen. Zo kunnen zij – op hun eigen manier – bijdragen aan een harmonieuze samenleving.

Als ambassadeur van De Ondernemende School Westland voel ik me dankbaar en geïnspireerd. We dragen samen niet alleen bij aan de vernieuwing van het onderwijs, maar ook aan de vormgeving van een nieuwe wereld. Inmiddels hebben ook de euritmie en de kunstvakken mijn hart gestolen. Het lijkt me prachtig om hierin op termijn ook een rol te mogen vervullen binnen De Ondernemende School Westland.

De Ondernemende School Westland

“Als de mens van zichzelf ten diepste weet, wie die is en wat die wil, dan is een stevige basis voor de toekomst gelegd.”

Wij bieden basisonderwijs aan op een manier die
aansluit bij de kinderen van nu.